Letade upp lokalbussen till Cartago. Alla människor som skall åka står prydligt på rad och väntar på sin tur. Inga stående passagerare, utan när första bussen var full körde nästa fram. Cartago var tidigare huvudstad, men har förlorat denna status till San Jose. Finns inte många gamla byggnader kvar eftersom staden drabbats av flera jordbävningar. Ligger nära vulkanen Irazu i en dal. En kyrkoruin finns kvar från "gammal" tid. Tittade in i flera kyrkor, innan vi väl fann Basilica de Nuestra de Los Angeles. En ståtlig grå-vit kyrka. Mycket vacker invändigt. Enligt sägen fann man en svart madonnafigur på platsen där kyrkan ligger. Figuren flyttades ett antal ggr, men varje gång "återuppstod" figuren där kyrkan nu är placerad.
På bussen igen för några km bort låg en botanisk trädgård. Välorganiserad med orkidesamling, japansk tädgård, samling av kaktusar och suckulenter, ormbunkar samt palmer. Varje växtfamilj hade sitt utrymme. Flera hade picknick på området och i den japanska delen fanns en grupp som sysslade med hantverk i en byggnad.Många vackra orkidéer och näckrosor som stod i blom. På träden fanns många epifyter. Gav liv åt stammarna. Trevlig promenad!
När vi åkte hem från Cartago till San Jose var vi inblandade i en trafikolycka, men vi är helt oskadda. Hade bara åkt några hundra meter med bussen när den krockar med en personbil i en korsning. Personbilen kommer från vänster och stannar inte för stopp och måste haft hög hastighet. Bussen hinner inte bromsa utan kör in i sidan på bilen som troligen kör på en fotgängare. Lasse satt näst längst fram, men ser bara när bussen kör in i bilen, inte vad som händer sedan. Passagerare vrålar och gråter när kraschen hörs. Vi ser att bilen snurrat runt och står i fel färdriktning och en person som ligger på trottoaren. Framrutan på bussen är spräckt och metallskador fram. Ingen av busspassagerarna skadades fysiskt. Ambulans och polis och byte av buss för fortsatt färd till San Jose. Hoppas bara att ingen skadats allvarligt!
På kvällen hade Felix "På Spåret"-abstinens så vi såg finalen på plattan!
Avfärd och strövtåg i San Jose
Så har våra reskompisar gett sig av.....Igår vid lunch kom bussen och hämtade dem för transport till flyget. Birgitta, Sten och Mats stannar några dagar i New York på hemvägen medan Kickan, Ulla och Gunnar tar sig till Sverige. Vi kommer att sakna er alla under vår fortsatta resa!

Guiden Ed och Gunnar
Vi bor centralt på Gran Hotel precis vid Nationalteatern och bestämde oss för att stanna här även resterande nätter i Costa Rica. Fick dock byta rum, och det var inte till vår nackdel; har fått ett rum med en gigantisk dubbelsäng. På hotellet finns ett rum som är "museum". Här bodde John F Kennedy i mars 1963. I lobbyn finns soffgruppen presidenten använde och där brukar vi sitta när vi skall använda wifi.

På em igår tog vi en långpromenad i centrum och besåg olika byggnader och parker. Järnvägsstationen, Nationalmuseum, ett kvarter med olika "historiska" hus, en skola byggd i metall mm. Kändes i benen att vi inte gått
mycket de senaste veckorna!
Flera parker med skuggande träd och mycket ungdomar som hade olika aktiviteter. De övade sig på jonglering, rockringar, spännband var uppsatta mellan träd och här gicks det på lina, tränades parkour mm. Härligt att se att parkerna verkligen nyttjas!
Det "roligaste" var dock när vi hamnade på "tedans". Hörde latinamerikanska toner och det visade sig komma från kulturcentret. Letade upp ingången och väl inne på området var det ett storband som spelade musik utomhus. Människor satt på en läktare och spisade musik och framför orkestern dansades det hej vilt av medelålders/äldre par. Fick de danssugna inte plats på cementgolvet gick det lika bra att ta ut stegen i gången istället. Många dansanta par! Även vi försökte oss på några danser. En äldre dam behövde stöd av en yngre herre för att ta sig nerför trapporna, men när hon väl var på dansgolvet kunde hon verkligen svänga runt med sin kavaljer. Herrarna var stiliga i sina färggranna skjortor och ibland även hatt.
Det är inte så lätt att hitta bra restauranger härikring. Det gäller även innan i Costa Rica. Finns många snabbmatskedjor typ KFC, Mc Donalds, Starbucks, men inte "vanliga" matställen. Igår kväll åt vi hamburgare på en enklare restaurang som träkolsgrillar. Maten är ofta dyrare än i Sverige... En mindre och en medelhamburgare med pommes och soda kostade motsvarande 250 kr. På restaurarangerna kostar en huvudrätt 200-300 kronor och ett glas vin allt mellan 60 och 120 kronor. En öl brukar ligga kring 50 kronor. På notorna kommer först 13 % skatt och sedan 10 % dricks. Det är både för och nackdel att dricken läggs till automatiskt. Valutan här heter colon och det finns både sedlar och mynt. Troligen är colon knuten till USD och det gör ju också att vi märker av att SEK tappat mot USD senaste året.
San Jose
När vi lämnade Monteverde imorse regnade det "på tvären". Det var häftig blåst, regn och vi såg även vacker regnbåge. Ny färd på skumpiga vägar men med vacker utsikt. Befolkningen i Monteverde vill inte att staten förbättrar vägarnas kondition. Som det är i nuläget gör de dåliga vägarna att turisterna stannar över natten och det är ju bra "business" både för hotell, restauranger och affärer!


Längs vägen såg vi något ovanligt. Gissa vad!

Kanske blir lite lättare med denna bild...

Om du gissat cashewnötter är det korrekt! Vi trodde att de växte på buskar, men det var höga träd där själva nöten växer utanför frukten. Frukten äts även och då rå. Några i gänget testade frukten, men sade att det var godare att bara "suga" ut juicen.
Åkte en sträcka på Panamerican highway, vägen som går från Alaska till Panama. Nådde sedan huvudstaden i Costa Rica, San Jose. Bor drygt 2 miljoner människor i staden. Blev avsläppta i centrum för att tillsammans med guiden gå stadsvandring.
Först gick vi till marknaden/saluhallen. Den var inomhus och här fanns fisk, skor, grönsaker, souvenirer, ja allt möjligt till salu i de olika stånden. Fanns även en del smårestauranger där man kunde få tex fisksoppa eller ta en kaffe.
Därefter gick vi till "domkyrkan". Ljus och vacker invändigt och fantastiska fönster i glasmosaik med religiösa motiv.
Nästa anhalt var Naionalteatern. Såg inte mycket ut för världen utifrån, men så vacker den var invändigt! Behaglig färgsättning, stiliga statyer, fina dekorationer osv. Påminner om La Scala. Hade parkettplatser och två balkongnivåer. Fanns en stor sal där mottagning av prominenta gäster skedde. Bla hade flera av USAs presidenter varit här. Synd att där inte ges någon föreställning under vår vistelse i staden.
Även San Jose har ett guldmuseum. Många fina föremål. Beundrar den precision och detaljrikedom de olika smycken och figurerna har. Oftast användes "lost-wax" metoden vid tillverkning av föremålen. Det innebär att en modell görs i bivax. Föremålet "bakas" sedan in i en lerform. Därefter hälls guld i lerformen. Bivaxet smälter och Voila! så finns guldtingesten där.
Vandring i molnregnskog, kolibrier och zipline
Igår fm blev det en vandringstur i molnregnskogen. Vi har varit i flera olika klimatzoner och denna är lite svalare och inte så fuktig. Får lära oss en hel del om olika växter och örter, men minnet är ju som teflon....Guiden Ed har mycket noga påpekat vilka växter som är ätliga om det är så att vi kommer vilse under våra promenader. Fick veta att en palm som har "stickig" stam innehåller sav som dricks som alkohol och det är starkt. Efter ruset måste man hålla sig inomhus 4-5 dagar för annars blir man berusad igen. Anledningen är att saven fermenteras i magen av solskenet och så blir du på örat igen!
Bredvid ingången till nationalparken fanns ett område där många kolibrier vistades. De ser lustiga ut när de är helt stillastående i luften trots att de viftar frenetiskt med vingarna. De små fåglarna fanns i flera olika färgkombinationer. Vackra!
Stannade på hemvägen vid ett kvinnokooperativ som tillverkade hantverk.
På em var Lasse och Gunnar iväg på ny ziplinetur. Denna var mer avancerad och högre upp över trädtopparna. Vissa sträckor fick de åka två tillsammans och en sträcka var över 1 km lång, men där räckte inte farten till, utan en i personalen fick "hiva" in dem.
Ulla, Kickan och Gerd kopplade av på hotellet och spelade kort.
Middagen på kvällen intogs i byn och som vanligt ställde chauffören och guiden upp och skjutsade oss. Måltiden avslutades med en kula av områdets "hemgjorda" glass.
Kaffe och ormar

Birgitta, Gunnar, Felix, Gerd, Kickan, Ulla, Sten och Mats i bussen
Idag åkte vi buss i fyra timmar, varav en hel del på skumpiga vägar. Färdades uppåt till ca 1.400 m höjd till Monteverde. En del serpentinvägar. Vackra vyer och vi tyckte att det påminde om Brösarps backar.

Många kor betade i hagarna och området är känt för att göra goda ostar och smarrig glass. Monteverde ligger i molnregnskogen.
Här finns flera kaffeplantager eftersom klimatet är gynnsamt för odling av kaffebönor. Vi besökte en mindre odling som heter Don Juan och odlar den finare sortens kaffe; Arabica. Blev guidade runt på plantagen och fick bla se drivhuset för plantorna, processen med att skilja bönorna från skalen, lagringen av bönor, kaffebuskar mm.

Kaffebönor som drivs upp till nya plantor. Ser roligt ut då bönan sitter högt upp och bladen växer ut därifrån.

Kaffebönorna är röda till färgen och i varje skal finns ofta två bönor.
Till en kopp kaffe krävs fyrtio bönor.
Bland kaffebuskarna växer ofta bananplantor, då dessa minskar tillkomsten av svamp på bönorna som är dess värsta fiende.
Bönorna lagras innan de går till rostning och oftast säljs de till ett kooperativ som sedan förhandlar med uppköparen.
Givetvis kunde vi testa kaffe med olika rostningar.
På plantagen växte även sockerrör och vi fick var sin skalad bit och tugga på för att smaka sockerrörsjuicen.
Och sedan odlades där kakao. Blev bjudna på chokladoppade kaffebönor samt chokladstänger av både vit och mörk 70 % choklad. Var mumsigt!
Hotellet ligger väldigt vackert med fin utsikt över landskapet. På em besöktes ett terrarium där det fanns olika ormar. Inhandlade öl, vin, bröd, ost och grönsaker och istället för att gå ut och äta på kvällen hade vi picknick på balkongen och spelade spel.
Hängande broar och varma källor
Lite slötid vid poolen på fm igår innan vi åkte till staden La Fortuna för lunch och shopping. Därefter åkte bussen iväg med oss för promenad i tropiska skogen. På vägen dit var där en samling vitnosade näsbjörnar som huserade vid vägrenen. De var inte alls rädda av sig....och söta!

Promenerade i skogen och gick på stigar upp och ner i skogen men framförallt över hängbroar. 16 olika broar i olika längder, där den längsta var 100 meter. Olika höjd, tror den högsta var ca 40 m över marken. Vissa broar svajade medan de som var kortare var mer stabila. Det mest spännande i djurväg vi såg var två giftiga ormar och en ocelot. Ormarna var väldigt små, kanske 30 cm långa, men fick man ett bett dog man inom 2 minuter. Oceloten är ett större spräckligt kattdjur, väldigt ovanligt att se. Den vilade sig i en trädklyka.
Åkte vidare till de varma källorna vid Tabaccon. Här fanns många olika bassänger och ju närmare upp till vulkanen man kom desto varmare var de. Det varmaste lär vara 60 grader, men vi tyckte att de vi testade var max 40 grader. Några bassänger hade vattenfall där man kunde sitta inne under fallet, en hade vattenrutschkana, några bassänger hade kallt vatten osv. Vi njöt alla av de varma baden!

Ulla, Lasse och Gunnar

Gerd och Lasse

Birgitta, Sten och Mats
Födelsedag och transport
Hipp hurra för idag är det Kickans födelsedag! Vi sjöng på morgonen och vid frukost hade våran guide Ed fixat överraskning. En cheesecake med pyttekort stearinljus och Happy Birthday skrivet över kakan och så sjöng personalen. Vår guide är mycket bra; saklig, korrekt, kunnig, dubbelkollar det mesta, förberedd och har glimten i ögat. Det är bra att vi inte är mer än 8 resenärer med egen buss, för då kan ges det utrymme för att vara flexibla och ändra i programmet om vi känner för det. Funkar bra.
Båten från Tortuguero till fastlandet, bussen på skumpiga vägar och med stopp för lunch och kaffe nådde vi Arenal sen eftermiddag. Arenal är en vulkan som fortfarande ger ifrån sig rök ur kratern och är aktiv. Bor på ett mycket bra hotell. Har ett eget "hus" med terass där vi kan njuta sittandes i gungstolarna. Stort hotellområde med asfalterade gator, så vi fick karta i receptionen för att hitta rätt. Ett "vanligt" poolområde och ett med "varma bubblande pooler.
På kvällen blev det födelsemiddag för Kickan och även då uppvakade hotellpersonalen med sång och tårta.

Utsikt över vulkanen från vår uteplats.
Längs vägen passerade vi flera bananodlingar. Chiquitas bananer odlas i Costa Rica, men även Del Monte har verksamhet här. Många människor från Nicaragua kommer hit för att jobba på bananplantagerna.

Bananklasarna växer i de blå plastsäckarna som har lufthål.
Det tyngsta arbetet på bananplantagen har den person som kallas "donkey" (åsna). Han ser till så att bananklasarna vevas fram på transportbandet.

Transportbandet för bananklasarna.
Zipline mm
Vissa av oss skaffade sig en ny erfarenhet idag....
Tog båten över floden efter frukost, för nu skulle sex av oss i sällskapet gå på "canopying" eller "zipline"; linbana där passagerare fastspända i en trissa åker ner svävande i en vajer. Vilken beskrivning!
Ulla och Kickan valde att koppla av på hotellet.
Vi fick sele och hjälm på oss och allt blev noggrant kontrollerat. Efter instruktioner fick vi klättra 16 m uppför en stege till en plattform i ett träd. Lite nervöst var det när vi skulle pröva på första sträckan...men härligt! Fick inte upp någon jättehastighet och på vissa sträckor fick man själv bromsa med handen, på andra var en träbit bromskloss. Kring tio olika sträckor som vi tog och "zippade" på. Ibland var det inte lätt för instruktörerna att fästa oss haken i trissan utan vi fick hoppa upp och samtidigt skulle haken komma på rätt plats. Där var även olika "överraskningsmoment". På ett ställe kunde man kasta sig ut som Tarzan och hålla sig i en lina. En annan överraskning var två spända vajrar mellan trädtopparna där man kunde gå med fötterna på ena vajern och hålla händerna på andra vajern. Och sen fanns där flera hängbroar som vi förflyttade oss på. Lite tivoli, men roligt att testa!
Båten till baka till hotellet och nästa utmaning var gyttjevandring i regnskogen. Fick låna gummistövlar, för på stigen var det mycket lerigt. I den här delen av Costa Rica faller SEX meter regn om året, så det är inte konstigt att det blir kletigt i skogen. Såg inte så mycket djur tyvärr.
På eftermiddagen var det dax för en båttur in i kanalerna. Här såg vi flera olika fåglar. En fågelart är inte "vattentät" och de stod med utbredda vingar för torkning. Kajmaner i olika storlekar, flera apor, sengångare, spindlar mm. En apfamilj av arten capuchin kom vi väldigt nära och de var lika nyfikna på oss som vi är på dem.
Vid hotellet blir vi småtokiga på alla ettriga myggor som vill kalasa på oss. Tre i gänget har köpt speciellt armband som skall hålla myggen borta, men de har ändå blivit stuckna. Vi tar på oss myggmedel, långärmat och långbenat men myggen sticker oss ändå!
Tortuguero
Tidig morgon, avresa halv sex. Stannade långs vägen för frukost. Som vanligt fanns ris och bönor på frukostbordet. Där vi stannat för frukost tar de hand om skadade eller bortkomna sengångare. Såg någon uppe i ett träd, men nu börjar det bli "vardagsmat" för oss med detta djur. Guiden fångade även en groda han ville visa för oss. Den kallas "strawberryfrog" men vet inte svenska namnet. Är bara ca 3 cm, röd i färgen med blåa ben. Ser ut som den har ett par jeans på sig! Efter ytterligare en timmes bussfärd på delvis skumpig väg, bytte vi till motorbåt. Färdades på en bredare flod och såg en del fåglar, kajman, och apor i träden. Hade en trevlig stund med en apa av arten capuchin. De är bruna eller svarta i pälsen med ljust ansikte. Apan åmade sig i trädet och slog sig för bröstet. Nådde vårt hotell i Tortuguero. Här var det fint och välordnat. Tortuguero kan endast nås med båt.
Efter lunch tog vi båten igen till STC, ett forskningscenter för vattensköldpaddor. Fick lära oss en hel om denna art och hur man jobbar på centret, dels genom att se en film, dels genom guidens berättelse på museet. Några levande sköldpaddor fanns inte. Besökte stranden där de går upp och lägger sina ägg. Vandrade sedan till staden där ca 1.500 invånare bor. I princip en gata som kantades av researrangörer och souveniraffärer. Men vi hade tur och fick syn på en spindelapa. Apan har långa armar och ben samt lång svans som kan användas som en "tredje" arm. Namnet har den fått av att den ofta sitter med armar och ben utsträckta så den liknar en spindel. Vi såg den förflytta sig i trädet och den använde verkligen sig av svansen.
På hotellet igen blev det dopp i poolen. Varmt vatten och poolen har formen av en sköldpadda, vad annars?!
Mums med choklad!
Gårdagen var en småtrevlig dag.....
Besökte bri-bri indianerna. I Costa Rica finns flera olika infödingsstammar som lever i reservat. Staten understödjer dem, men villkoret är att de bevarar sitt språk och sin kultur. Det finns ca 12.000 bri-bri, men i detta reservat levde endast 300. Vi hade väntat oss att det skulle vara mer "primitivt" men de få indianer vi mötte gick klädda i "vanliga" kläder och levde i "normala" trähus. Denna grupp värnade om iguaner och födde upp dessa ödlor för att sedan kunna släppa dem fria i naturen. Några få enkla burar med hönsnät där småttingarna fick leva och de lite äldre klättrade i träd och på plåttaken. Mer än 300 iguanas har kunnats placeras ut i naturen. När iguanerna är små är de klart gröna i färgen, men i takt med att de växer blir de grå-brun-beige. Här sprang även kalkoner och höns fritt.
Åkte vidare till ett annat reservat för att besöka en familj. Herrn i huset är shaman, har nio barn och ett stort antal barnbarn. Har man många barn står man högt i kurs hos Zebu (Gud). Några av barnen var dövstumma och vi såg något barnbarn som hade missbildad arm. Misstänker det beror på inavel inom stammarna; Tråkigt! Shamanen hade en plantering med medicinalväxter och vi fick lära oss en del om de olika plantorna. Några gav rött färgämne som damerna använde som läppstift, andra frukter minskade klåda vid myggbett, en del var bra för hjärtat osv. Prövade på att skjuta pil med båge som användes vid jakt. Fick se hur man "pressade" fram fibrer från det gröna av ett visst träd för att sedan nyttja fibrerna till att göra rep. Repen kunde man även använda för att göra hängmattor. Ett träds frukter använder man för tillverkning av husgeråd såsom koppar och tallrikar. Shamanen ville även värna om grodor, och i ett "tält" fanns flera kväkande djur, men det vimlade även av pyttesmå myror som var grodornas föda. Vi kom snabbt ut ur tältet och ville bara kasta av oss skorna för alla myllrande kryp!
Sedan skulle vi få smaka på "riktig" choklad.....men vi fick hjälpa till att fixa till det hela. Kakaobönorna fermenteras först i fem dagar, och när de placeras i säckar kommer flugor dit och hjälper till med jäsningsprocessen. Därefter får bönorna torka i 22 dagar ute i solen. Sedan kan man använda dem. Bönorna rostades i aluminiumpanna under omröring över öppen eld. Efter ca 10 minuter hördes det som att popcorn poppades och då var bönorna färdigrostade. En ljuvlig arom spred sig. Därefter fick vi med sten försöka krossa bönorna så skalet skildes av. Tråget med bönor "rystes" så att skalet föll bort. Sedan maldes kakaobönorna i typ köttkvarn, och då kom en kletig massa ut. Den 100 % chokladmassan ströks på en skalad banan och sedan fick vi äta denna. Banan med choklad är typisk frukost. Bananen gav sötma åt den sträva kakaomassan. Resten av kakaomassan blandades i kokande vattne, och vi drack denna varma dryck. Fick även smaka varm choklad med mjölkpulver i. Shamanens hustru såg nästan yngre ut än sina döttrar och guiden berättade att det beror på den nyttiga kosten med choklad samt att hon smörjer in sig med kakaosmöret. Shamanen använder även medicinalväxter och choklad vid olika ritualer.
Åkte vidare och en promenad väntade oss. Fick fatta var sin vandringsstav och gå ner till ett vattenfall. Det var fint, men vägen var väldigt lerig och hal, och vi fick inte lov att gå fram till den lilla badplatsen vid fallet pga olycksrisken.
Lite fri tid i stan Puerto Viejo, men vi valde att promenera tillbaka till hotellet. Gick en bit längs vägen och en sträcka längs stranden. Framme vid hotellet blev det bad i de höga vågorna. Får vara försiktig och inte gå för långt ut, för man känner att strömmen är stark.
Puerto Viejo

Gränsen mellan Panama och Costa Rica.
Nu har vi bytt land....När vi väl först fixat emmigrationen, sedan tullen och därefter betalt utreseskatt kunde vi GÅ över gränsen från Panama till Costa Rica. Vi trodde vi skulle vandra på bron med stålspannen, men vi fick gå på asfaltbron dragande våra resväskor. Det regnade häftigt när vi väntade på att ta oss genom passkontrollen i Costa Rica. Som tur var kunde vi knöka samman oss under tak. Orten vid gränsen heter Saxiola.
På em vandrade vi i en nationalpark. Det var en lättvandrad stig längs stranden. Stora och vackra blåfärgade fjärilar flög kring och sedan kom vi till en samling vrålapor. När de varnar varandra och ger ljud från sig är det väldigt högljutt och hörs verkligen "argt". En stor iguan vilade i ett träd. Vi ser ofta termitbon som omfamnar trädstammarna. Vadade över en "flod". Blåfärgade krabbor kring 15 cm flydde snabbt ner i sina hål. Fanns även mindre krabbor som levde i snäckskal eller tom små plastkorkar. Spejare Ulla trodde sig se en ödla, men det visade sig vara något så ovanligt som svansen på ett bältdjur. Roligt att se detta djur! Ute i havet gick vågorna höga.
Costa Rica verkar mycket "renare" än Panama. Knappast skräp i vägkanterna, rent och prydligt kring bostäderna, ombonat i trädgårdarna mm.
Hotellet där vi nu huserar är ingen höjdare. Vissa har ett rikt "djurliv" på rummet med små insekter, mygg, större spindlar, mindre ödlor mm. Andra får sitta med paraply på toaletten, då det droppar in. Lakan och handdukar känns muggiga, hotellet ligger långt från centrum osv. Men vi har en katt som vaktar i receptionen och vi somnar in till vågbrus!
Blev avbruten...mer Bocas del Toro...
Bocas del Toro betyder tjurens mun och är ett distrikt i Panama som består både av skärgårdsöar och fastland. Vi anlände till ön Colon i vårt lilla flygplan. Kunde gått från flygplatsen till hotellet, för det var bara en kort bit och det kändes löjligt att bli hämtad med minibuss; och där behövdes en buss till oss resenärer och en till bagaget. Det var också så att när vi kom till flygplatsen visade det sig att vi fick bara ha 14 kg bagagevikt per person, så vi fick snällt foga oss i att betala 2,11 USD per kilo övervikt.
På Colon är här mycket ryggsäcksturister, surfare och dykare.Staden har en avslappad atmosfär och det känns som att befinna sig i Västindien. Det mesta kretsar kring "lilla" huvudgatan med korta sidogator ner mot vattnet. Barer, restauranger, hotell, reseföretag och affärer samsas längs gatorna. På kvällarna slår försäljarna upp sina bord på huvudgatan för att sälja sina olika hantverk. I princip ingen trafik men här cyklar man kring utan ljus.
Idag har vi haft en skön dag i arkipelagen. Åkte runt med en "motorbåt". Mycket mangroveträd och många öar. Första mål var "Dolphin Bay" och vi såg flera delfiner där, ibland i par, ibland solo. Som regel simmar de tre-fyra ggr över vattenytan för att sedan dyka ner i djupet och vara därunder ca 5 minuter innan de går upp till ytan igen. Flera dök upp nära båten.
For vidare till vårt lunchställe. Ett "bryggkomplex" med byggnader av trä. Innan lunch hade vi tid till snorkling. Kunde se både fiskar och koraller, men det var stark ström, så det var svårt att simma.
I båten igen och nu åkte vi mot "Sloth Island". Från båten letade vi efter sengångare, och slutligen såg vi en liten unge hängande i mangroveträdet och vi kunde komma så nära så vi egentligen kunde rört vid den om vi sträckt oss upp. Det var en endemisk tvåtåig art. Jåttesöt!
Mangroveträdet är en märklig växt. Vissa blad "offrar sig" till förmån för växtens överlevnad. Enda träd som överlever i saltvatten. Växten kan filtrera saltet från vattnet och saltet samlas i blad som gulnar och dör. På rötterna sätter sig ofta snäckor/musslor som utvecklas där.
När vi åkt genom en smalare passage bland mangroveöarna såg vi sjöstjärnor. Orange, femarmade och ca 30 cm tvärsöver. Vi åkte nu för att bada vid "Star Fish Beach". Sandstrand och ute i vattnet låg ännu större sjöstjärnor. Kunde se att de förflyttade sig. Fick inte vidröras. Sjöstjärnan kan "släppa ut" sin mage utanför kroppen och äta där. Märkligt!
Under dagen såg vi också stora maneter, främst där delfinerna var. Maneterna är föda för delfinerna.
En avkopplande dag även om det inte var så mycket sol.
Bocas del Toro


Bilder från Cartagena



Från San Blas öarna


I och kring Panama city
I förrgår kväll anlände övriga sex resenärer från Sverige till Panama. Tidigare under dagen hade vi varit ute och gått en sväng på stan. Skylinen är häftig med alla höga hus och skyskrapor som här finns. Gick längs strandpromenaden, men den var inte något "mysig" så vi svängde upp några kvarter till paralellgator istället. Trottoarerna är inte så bra att gå på då där är mycket hål och stora nivåskillnader. Här är också rätt smutsigt längs gatorna, ligger mycket skräp.
Gick in i ett varuhus, och utifrån gatan ser det inte mycket ut, men sen visar det sig vara stora ytor och flera våningar. Vi har fått reda på att märkeskläder samt elektronikprylar lär vara billigt här. Här finns många möbelaffärer med snygga designade prylar. Vimlar också av märkesbutiker som Gucci, Prada osv. Behövde köpa dricka och Felix såg texten "Supermercado" målat på en vägg och där var en massa plåtjalusier så det såg ut som en typ av lagerbyggnad. Gick in och det visar sig vara en jättestor fräsch livsmedelsbutik. På de nyare byggnaderna är rutorna ofta tonade och man ser inte vad som döljer sig där, men kliver man in kommer man in till varuhus modell NK.
Vi bor på ett "fint" hotell och runtomkring ligger Marriot, Hyatt m fl och här ligger också flera banker samt casinos.
Gårdagen började vi med att bese Mirafloresslussarna. Det var verkligen imponerande att se dessa slussar och hur det gick till när båtar slussas. Vi hade tur och fick se tre stora lastfartyg ta sig genom slusskamrarna. På morgonen slussar man från Stilla havet till Karibiska havet och på em går trafiken i motsatt riktning. Kanalen öppnades 1914. Nu håller man på att bygga en parallell kanal som kommer att kunna ta bredare och längre fartyg. Egentligen skulle den öppnats i fjol, men kanske de lyckas öppna innan årsskiftet. Sedan 1999 har Panama fått överta kanalen från USA som tidigare kontrollerade den. Över 1 miljon fartyg har passerat genom kanalen och avgiften för att gå igenom för ett "normalstort" containerfartyg är ca 250.000 USD. Det tar ca 8 timmar för fartyget att passera genom kanalens 77 km och dess 3 slussystem. Många personer dog när kanalen byggdes, kring 27.000 man.
Världsarvet Panama Viejo besöktes. Det är ruinerna som finns kvar av den gamla staden som grundades 1519. Pirater har härjat i Panama och längs med kusten här. En känd "sjörövare" är Henry Morgan (han med romen). Åkte vidare till "gamla staden" som härstammade från kolonialtiden. Fina byggnader och här höll man också på att fräscha upp och renovera ännu fler. Här var det lite mysigt, vilket vi inte kan säga om övriga delar av Panama city.
På kvällen tog vi alla metron till fiskmarknaden. Utanför finns serveringar som lär vara öppna till midnatt. Mycket lokalbefolkning och högljudd musik. Plaststolar och bord. Slog oss ner där vi tyckte ljudnivån var dräglig. Vi beställde cheviche med dels bläckfisk, dels räkor. Råa skivade skaldjur med hackad lök och kryddor serverades i plastmuggar. Sedan blev det "mixed mariscos", blandad kompott från havet med småbitar av grillad fisk och skaldjur. Allt mycket gott!
Idag började vi med att åka båt på sjön vid Gamboa. Såg vackra vattenliljor och vattenhyacinter samt flera fåglar. Kan inte alla arter, men där var ibis och häger, pelikan och gam, samt flera andra mindre i storlek. Såg även hjort och apor. Aporna var av sorten "capuchin", svarta till färgen med lite vitt vid ansiktet. Sen fick vi även se en sengångare. Det var rofyllt att åka på sjön. Därefter gick vi en promenad i djungeln. Här såg och hörde vi vrålapor, fjärilar i vackra färger fladdrade kring, myror gick i parad bärande sina löv mm. Har nu fått veta att det vi trodde var bibon som växte kring trädstammarna är termitbon. Trodde bara termiter byggde från marken, men de sätter även bo var som helst i träden.
Lunchen intogs åven idag på ett tråkigt köpcentrums enkla servering. Kalt och dålig ljudisolering, plastigt och bara så TRÅKIGT! Och vi bad guiden idag att inte köra till ett likadant ställe som igår.....
Vidare där vi kom till slussen mot karibiska sidan. Här fick vi köra över slussöppningen och fick se slussportarna när vi passerade dem. Väg in i djungeln, och längs vägen såg vi fler sengångare, apor, iguan och även näsbjörnar. Vi har verkligen kommit nära sengångarna och sett mycket djur och fåglar idag. Roligt!
Besökte fortet San Lorenzo. Det är bara ruiner kvar, men tidigare var det en viktig befästning på vägen när guld forslades. Låg vackert vid floden Chagres utlopp.
Körde tillbaka igen till Colon och nu skulle färden tillbaka till stan gå på räls. Finns en järnvägslinje längs kanalen och vi gick på det röd och gula tåget. Hade fått plats i vagnen med panoramafönster, och hade även möjlighet att gå ner och stå på en utsiktspkattform. Passerade flera platser vi varit vid tidigare under dagarna, men det var en intressant tur!
Segeltur till och kring San Blas
Så har vi varit ute på havet några dagar. Vi var elva passagerare samt skeppare Paul med flickvän Cindri som på kvällen den 8 februari äntrade fartyget Ave Maria. Behövdes flera turer med jollen från hamnen i Cartagena till båten för att vi alla och bagaget skulle komma med. Och sen blev det till att stuva in allt i diverse skrymslen och vrår och en av våra resväskor fick surras fast uppe på däck. Här var det trångt om utrymme och vi tror att fartyget egentligen bara var avpassat till sex personer...Inga separata hytter eller liknande men vi fick troligen bästa sovplatsen; dubbelbädden över matplatsen.
Kaptenen sade att det kommer att bli en "rough sailing" och det får man helt klart säga att det blev och om flera av passagerarna visst vad som väntat det närmaste ett och ett halvt dygnet framöver hade de aldrig gått ombord. Ihållande segling med 4 m höga vågor som andra natten kom från tre håll och vinden hade en fart kring 35 knop. Skepparen sade att detta var en av den tuffaste seglingen han haft under de åtta år han seglat sträckan. Sjösjuketabletter hade snabb åtgång och alla kastade någon gång upp över relingen. Vi klarade oss hyfsat bra, tack och lov!
Men när vi nådde San Blas fick vi belöning för mödan. Små paradisöar med palmer och vit sand. Ögruppen består totalt av 365 öar, så här finns en för varje dag om året. På några av öarna kan där finnas en trähydda som bostad, men flertalet är inte bebodda. Folket som bor här tillhör Kuna och området med öarna och en liten del av Panamas fastland ingår i området Kuna Yala som är ett autonomt distrikt i Panama. Vi fick därför betala 20 USD per person i någon slags avgift för att få vistas där.
Givetvis var vi de äldsta passagerarna, resterande var backpackande ungdomar kring 30 år. Två svenskar, två holländare, tre amerikanare och två från Argentina och så vi. Alla trevliga och lättsamma.
Hade hoppats på bra snorkling, men tyvärr blev det inte mycket av det för vår del. Blåste för mycket, så det var svårt att snorkla. Lasse såg en stor stingrocka och lite koraller, men tyckte vattnet var grumligt. Gerd hoppade inte så gärna i vattnet för hon orkade knappt dra sig upp för repstegen när vi skulle ta oss i båten igen. Men vi kopplade av, läste, löste korsord och sudoku mm.
Det var mest mulet väder och solen ville inte riktigt komma fram, men både på dagar och kvällar var det varmt både på båten och i vattnet.
Ofta byggde vi upp "Hammock city" på någon ö. Lastade i hängmattor i jollen och paddlade in till en ö och satte upp hängmattorna i träden och sedan kunde de som ville ville koppla av eller övernatta där.
Förflyttade oss under fm till olika ställen där vi ankrade och övernattade. Här fanns flera rev där man kunde se vågorna slå. Ofta gick vi med både segel och motor samtidigt. På turerna kunde flygfisk komma farande och ibland såg vi delfiner. Pelikaner vimlade det av.
Maten ombord var god. Någon dag köptes hummer direkt av män som kom paddlande i kanot och själv fångat dessa. En dag hade vi barbeque på stranden.
Efter två dagar slutade toan att funka, så det blev till att uträtta behoven i havet eller sittande på spann som sedan sköljdes i havet. Och allt organiskt avfall kastades bara överbord; matrester, papper, bomullskläder mm. Någon dusch fanns inte ombord, så all tvättning fick ske i havet eller med våtservetter. Färskvatten fanns för dryck och tandborstning mm.
Då det fortfarande var krabb sjö, kunde vi inte gå till den ursprungliga destinationen Portobello inatt utan vi tog imorse en typ av motorbåt till Panamas fastland och därefter Landcruiser genom djungeln till Panama city där vi nu är.
Segelturen blev inte som vi trott, men vi kom från Colombia till Panama och vi har haft avkopplande dagar.
Fort och bad
Började gårdagen med att besöka fortet från början av 1600-talet. San Felipe de Barajas lär vara det största fort som spanjorerna byggt i någon av sina kolonier. Vi gick runt både ute på gångarna och virrade vilse i de underjordiska tunnlarna. Ett gediget bygge. Beundrade utsikten över Cartagena. På fortet vimlade det av kryssningsturister; tydligen ett mål de MÅSTE besöka.
Därefter gick vi till stranden vid "Little Miami" och badade. Vågorna går höga precis utanför viken och slår in i viken. Det är inte lönt att fundera på att försöka simma, utan man följer bara med vågorna och blir som barn på nytt.
Dagen idag tillbringade vi också på stranden. Tog bussen 7 km norr om staden till La Boquilla, en liten fiskeby. Där var inte många förutom vi som var på den långa stranden. Även här gick det höga vågor och uppåt dagen kändes undervattenströmmarna. Hyrde ett vindskydd vilket behövs för solen gör det hett. Ät lunch på en "enkel" restaurang precis vid strandkanten; nyfångad fisk, hummer och räkor Till detta ris kokt med kokos, samt panerade och friterade matbananer och lite sallad. Smakade gott. Såg flera duktiga kitesurfare ute i vattnet. Stranden är bred och det lustiga är att här kör bilar, samt bussen har sin normala rutt här i sanden. När vi skulle hem kunde vi sitta i stolarna och lugnt avvakta till när vi såg bussen komma körande och då resa oss för att stiga ombord.
Nu skall vi snart ta taxi till hamnen och gå på segelbåten Ave Maria, en tvåmastad 51-fotare. Vi skall segla så vi ankommer till Panama den 13 februari. Dessförinnan skall vi tillbringa (förhoppningsvis) avkopplande dagar med snorkling i ögruppen San Blas. Vill ni se och läsa om båten så sök på internet på Blue Sailing och Ave Maria. Något bloggande lär det inte bli förrän vi nått Panama City.
Stadsvandring och dans


Började dagen med att kolla hur det var med ödlorna. Kunde se fyra stycken denna gång. Antingen väger de inte så mycket som de ser ut till eller så är de duktiga på att fördela vikten, för när de flyttar sig mellan tunna grenar i trädtopparna flyter det på bra. Svansen är väldigt tunn och lång.
Ödlorna huserar i en park och i denna park finns också många bokstånd. En motsvarighet till Seines boquinister. Givetvis säljs böcker av den lokala författaren och nobelpristagaren Gabriel Garcia Marqua.
Gick med på en guidad stadsvandring. Cartagenas äldre centrum är omgivet av en 13 km lång stadsmur.
Många slavar kom hit från Afrika och såldes vid ett speciellt torg. En präst engagerade sig starkt i slavarnas öde och försökte köpa dem fria så snart han fick in medel till detta.
I staden finns på olika ställen plåtskulpturer som är gjorda av en inhemsk konstnär. Skildrar vardagslivet såsom herrar som spelar domino eller schack, creolska damer som säljer frukt, barberaren, mannen som sitter i gungstolen och njuter av musik osv. Rostiga men vackra. Ibland i naturlig storlek, ibland lite mindre, ibland lite större.
På husdörrarna kan man utifrån dörrkläpparna utröna vilken yrkeskategori som ursprungligen huserat där. Fisken var inte så svår att förstå. Flera hade iguaner som symbol. Dessa var kännetecken för högre ståndsmän. Dörrkläpparna var ofta 30 cm stora och vackert utformade.
Colombias flagga har färgerna gult, blått och rött i horisontell följd.
Många gator här är bilfria eller enkelriktade.
På en bit av en trottoar är samtliga Miss Colombia porträtterade. 2014 -2015 års modell var bara "miss" i fyra minuter för det visade sig direkt efter kröningen att hon härstammade från Filippinerna. En riktig Miss!
Glass till lunch. Här finns flera säljställen för "kulglass" och det svalkar i värmen. Guiden berättade att Cartagena har två temperaturer; på morgonen är det "hot" och resten av dagen "horrible hot". Det blåser ofta här och det tycker vi gör att det är lite drägligare.
På em gick Lasse till "moderna staden" för att bada. Här finns många vikar där man kan ta sig ett dopp. Stadsdelen kallas "Little Miami". Såg även två pelikaner.
Till kvällen hade vi bokat bord på en "finare" restaurang där det skulle serveras genuin colombiansk mat och vara uppträde med lokala danser. Inte så stort ställe men det vimlade av personal. Vi delade först på en varm förrättstallrik med inhemska specialiteter och till huvudrätt blev det skaldjursplatta.
Yucca, serverad på olika sätt, är vanligt förekommande. Ofta är maten panerad och sedan friterad. Kokosmjölk används som smaksättare. Flera ggr har vi fått ris som kokats i kokosmjölk. Man kan även förnimma koriander som krydda. Friterade matbananer blir som chips också till huvudrätt. Skaldjuren här är räkor, scampi, hummer, krabba och bläckfisk. Krabborna är små, 12 - 15 cm i skalstorlek men välsmakande.
Det som smakade bäst till förrätten var "cheesefingers", smördegsvirade oststicks. Sämst till huvudrätten var panerade och hårt friterade calamares.
En man och en kvinna dansade för oss. Skildrades männens uppvaktning av bondflicka, afrikansk stamdans, salsa mm. De hade en himla energi!
Cartagena
Igår em tog vi bussen till Cartagena, en stad som ligger längre västerut längs kusten. Det är både en modern industristad med hamn och en stad med gamla kolonialbyggnader innanför en stadsmur. Bussfärden skulle ta fyra timmar, men den blev sex. Tidsangivelser och uppgifter om vägsträckor har vi insett att vi inte skall lita på; varken från lokalbefolkningen eller guideboken. I och för sig tog bussresan lite längre tid igår, för vi passerade orten Baranquilla där karnevalen började igår.
Här bor vi i den "poshiga" stadsdelen Getsemanie på ett boutiquehotell. Speciellt inrett och vi fick börja med att plocka bort alla kuddar från sängen och möblera om i rummet. Här från entren.

Har strosat runt i gamla stadsdelen och njutit av alla mysiga hus här finns.

Känns som här är mycket turister och det vimlar av gatuförsäljare som antingen promenerar runt med sina varor eller har dem utlagda på trottoaren. Det rör sig om virkade/vävda väskor, armband, halsband, hattar, skor, T-shirts mm. Visst är många saker fina, men vi har ingen större köplust.
Gick genom en park och då såg vi något som rörde sig uppför ett träd. Det visade sig vara en leguan och den hade en kompis nere på gräset. De var minst en meter långa. Roligt!
Besökte även guldmuseet här i Cartagena. Ungefär samma typ av föremål som på de andra guldmuseerna.
Ytterligare ett museum besöktes: Inkvisationsmuseet som var inrymt i tidigare domstolen. Under 200 år hade 900 människor dömts till döden....och detta troligen helt felaktigt! I Amerika fanns på den tide tre olika inkvisitionsdomstolar, i Colombia, Mexico och Peru. Anklagelserna som ledde till döden var häxeri, bigami, felaktig trosbekännelse mm. Spanjorerna var hemska! En avdelning ägnades åt Colombias frigörelse från spanjorerna i början av 1800-talet. Hjälten här är Simon de Bolivar.
Lite av varje
I Bogota och Villa de Leyva har vi upplevt det mycket välorganiserat och rent i och omkring orterna. Vid karibiska kusten är det mer "likgiltigt" och smutsigare. Längs landsvägarna och även inne i orterna ligger mycket skräp såsom plastpåsar, tomflaskor, papper mm.
När vi på spanska säger att vi kommer från Sverige missuppfattar ofta lokalbefolkningen oss och tror att vi kommer från Schweiz. Men om vi samtidigt säger Zlatan förstår många att vi är från Sverige. Zlatan är världskändis!
Vid någon långfärdstur med buss blev vi filmade av polisen strax innan avfärd. Poliser har också åkt med några bussträckor.
Bouganvilla, hibiskus och blomman för dagen slingrar utanför husmurarna. En härlig färgprakt! Privathusen har ofta höga järnstaket. Troligen är detta för att skydda mot oinbjudna gäster.
Når vi åkt långfärdsbussarna har vi även färdats genom "skogar" av lövklädda högre växter samt även genom kaktusskogar. I nationalparken promenerade vi genom skog av fiolfikus.
Vid färderna på landsvägen ser vi flera glänsande dragbilar. De är av "amerikanskt" stuk och väldigt välpolerade. Inte så många "vanliga" större lastbilar. Ett alternativ för de mindre transporterna är häst- eller åsnekärra.

Vi dricker gärna färskpressad juice. Uppfriskande! Den finns i många varianter och inte bara apelsin utan maracuja, ananas, lulu mm. Något som ofta säljs på gatan är kokosnötter. Då delas nöten med en stor kniv, ett sugrör sätts i och kunden får dricka mjölken. När detta är gjort skrapas "köttet" ur i en plastpåse och kunden får detta med sig hem. Mineralvatten, med eller utan kolsyra, kan köpas på flaskor, men vatten kan även köpas i plastpåse. Små halvliterspåsar och vi har sett upp till femliterspåsar. Den inhemska ölen heter Colombia eller Aguilla (örnen). Colombia finns både i ljus och mörk variant.
Bensin och diesel säljs per gallon. En gallon kostar ungefär 25 kronor. Även gas används till att driva bilar. Vi har åkt med gasdriven taxi.
Har inte utrönat vad "medelsvensson" tjänar här i landet, men kollat lite på klädpriser. Om man går in på typ Åhlens kostar ett par jeans 200 - 300 kronor och en kortärmad skjorta, blus eller T-shirt kring 150 kronor. Här finns även "fina" boutiqer och affärer för märkeskläder typ Desigual. Och så finns ju gatuförsäljarna som vill sälja hattar och T-shirts med "Colombiatryck/motiv" till turisterna!
Minca
Direkt när ni kom tillbaka till Santa Marta efter turen till nationalparken letade vi upp bussen till byn Minca. Minca är en liten by 600 m upp i bergen Sierra Nevada. Ett ställe för ryggsäcksturister som vill koppla av eller gå på vandringsturer.
Minibussen kunde inte köra hela vägen fram för bron lagades. Fick akta oss för svetsloppor när vi promenerade över bron. Vandrade runt i byn och letade efter logi. Byn är av format "lite liten" men här finns flera hostels och mindre hotell. På kvällen gick vi för att äta på "Lazy Cat". Passande för oss kattälskare tyckte vi!...och vi såg även någon katt på restaurangen.
Här vid karibiska kusten ser vi många lösspringande hundar och katter. Detta fanns inte längre söderut. I Bogota fanns det tamhundar som sällskapsdjur och de hölls i koppel. På några ställen i stan passerade vi hundrastgårdar och vi såg även några personer som var ute och gick med fem eller sex hundar av olika raser i koppel, så vi misstänkte att de var "dagpassare".
I Minca finns flera vattenfall och vi tog en tidig morgonpromenad till ett av dessa; Port Azul. Det var grusväg uppför, uppför, uppför. Och när vi sen såg skylten som markerade att vi skulle vika av från vägen tänkte vi; Yes, nu är vi strax framme. Men icke! Nu gick det nerför på en mindre väg, men slutligen nådde vi vattenfallet. Fyra ungdomar badade där, men vi tog oss inget dopp. Inte alltför imponerande vattenfall.
När vi ätit frukost åkte vi jeep tillbaka till Santa Marta. Besökte guldmuseet på väg till hotellet. På guldmuseerna finns vackra fynd av både guld och lera. Där är näsringar, bröstplattor, penisskydd mm av guld. Intressanta ting. Hämtade resväskorna och sedan tog en taxi till bussterminalen för att åka till Cartagena.
Tayrona nationalpark
Inte lätt att hitta var bussarna avgår....skulle åka till Tayrona nationalpark och visste att bussarna skulle gå vid någon saluhall. En bit att gå i stan och vi yrade runt innan vi hittade rätt. Bussar till olika orter har olika hållplatser. Åkte österut till Zaino där huvudingången till parken finns. Fick inte köpa entrebiljett utan att man lyssnat på information från guide och sett film. Tog en minibuss några km in i parken och därefter är det antingen ridning på häst eller apostlahästarna som gäller. Vi tyckte att hästarna såg ut att vara i dåligt skick och väl magra, så vi valde att gå.
Parken är mest känd för att här finns över 300 olika fågelarter. Totalt är parken 12.000 hektar på land och 3.000 hektar i havet. Vi vandrade över spångar, klättrade över stenar, gick på stigar eller i sanden och på grus. Det var uppför och nerför, genom snårskogar, över eller längs med myrparader, öppet längs stranden, hoppa över grova trädrötter, undvika hängande "rotlianer" osv.

Varmt och solen gassade. Inte konstigt att vi tyckt det varit varmt de andra dagarna eftersom det visar sig att det varit 35 - 38 grader.

Kom fram till en trevlig restaurang där vi kunde äta sen lunch och få lite nya krafter. Snirklade oss vidare till ett ställe där vi bokat tält för övernattning. Hade tänkt oss att bo i stuga, men allt var fullbokat, så det blev till att ligga på ca 5 cm tjocka madrasser med ett lakan. Fanns även möjlighet att sova utomhus i hängmatta om man föredrog detta, men någon vi pratade med sade att det var jättekallt på natten. Vi hade det hyfsat i tältet.

Morgonen därefter tog vi ett tidigt dopp. Man får bara bada i ett fåtal vikar då här finns mycket undervattenströmmar och varningsskyltar ville inte att vi skulle öka på olycksstatistiken där över 100 människor drunknat. Dax för frukost. Till frukost erbjuds som regel stekt eller scrambled eggs, kaffe eller varm choklad samt toast. Har man tur får man även färsk frukt och då är det ofta papaya och melon. Te är det dåligt med och ofta är det i så fall kamomillte.

Vandrade samma stig tillbaka till parkeringen. Nu kändes det inte alls så ansträngande, men det kan ju också bero på att det var lite tidigare på dagen och inte alls så varmt. Sträckan är utmärkt till 4 km, men det kändes betydligt längre. I parken såg och hörde vi flera fåglar, såg en silvrig apa, flera mindre ödlor och mängder av myror. Tror också att det var bibon som vi såg som omringade trädstammar. På något ställe varnades det för alligator och på en strandremsa brukar sköldpaddor lägga ägg på hösten.

Lokalbussen tillbaka till Santa Marta. Här norröver längs karibiska kusten känns det "sjavigare" och är smutsigare längs vägarna. Tyvärr!
Santa Marta
Nu har vi badat i Karibiska havet. Varmt och salt!
Igår vid halv tio tiden på fm tog vi bussen norrut från Villa de Leyva mot Bucaramanga. De bussar som går längre sträckor har hög standard; rena, bekväma säten och fräsch toalett. Var framme vid sextiden på kvällen. Under dagen färdades vi längs med kullar och berg, både grönklädda och karga bruna, samt hade hisnande vyer ner i dalarna. Körde inte genom många städer eller byar, utan det var mest "landsbygd". På bussen spelade chauffören lågmäld musik och visade musikvideor på en skärm. Musiken kan vi tänka oss var deras "Svensktoppslista". Blev lite stopp en god stund, för det visade sig att en lastbil lagt sig på sidan längs vägen så endast en körbana var öppen och polisen dirigerade trafiken. Längs vägen får chauffören betala vägtull på många sträckor, även om det inte är några "autostrader".
När vi närmade oss Bucaramanga kom vi fram till att staden inte hade så mycket att erbjuda, så varför stanna där? Letade upp en nattbuss längre norrut, nämligen till orten Santa Marta vid karibiska kusten. Denna gång var det en tvåvåningsbuss och vi hade köpt säte på andra våningen. Stolarna kunde fällas en bra bit och där fanns även en typ av klädd fotplatta att fälla ut. Hyfsat bekvämt. Såg att på första våningen var där läderklädda säten och endast tre i bredd, men vi visste inte om att där fanns business class. Vid sextiden på morgonen var vi framme och då bussterminalen låg en bit utanföt stan tog vi taxi till det hotell vi bokat.
De flesta turister som kommer till Santa Marta stannar här för de skall besöka Tayrona nationalpark. Orten är en industristad med hamn och varv, men här finns en trevlig strandpromenad. Här är mer Medelhavsstuk och klimatet är varmare och fuktigare. Vi vandrade kring i staden och längs strandpromenaden och beskådade dess statyer av indianer. Givetvis besöktes katedralen och ytterligare kyrkor. Känns att här brukar vara turister, för försäljare går runt på gator och restauranger och vill sälja solglasögon och olika souvenier.
Kändes varmt i stan, så vid lunch tog vi lokalbussen knappt en mil utanför centrum till "El Ropadero". Det är stranden här i närheten. Som tur var bestämde vi oss för att hyra ett "tältbås" med stolar. Det var tur för solen kändes stark och här hade vi skugga. Vid stranden fanns flera höga hotell och stranden var av finkornig sand. En avkopplande eftermiddag.
Senaste inläggen
- Cartago och Lankester Jardin Botanico
- Avfärd och strövtåg i San Jose
- San Jose
- Vandring i molnregnskog, kolibrier och zipline
- Kaffe och ormar
- Hängande broar och varma källor
- Födelsedag och transport
- Zipline mm
- Tortuguero
- Mums med choklad!
- Puerto Viejo
- Blev avbruten...mer Bocas del Toro...
- Bocas del Toro
- Bilder från Cartagena
- Från San Blas öarna
- I och kring Panama city
- Segeltur till och kring San Blas
- Fort och bad
- Stadsvandring och dans
- Cartagena