selidas.blogg.se

Mums med choklad!

Publicerad 2016-02-21 05:14:00 i Allmänt,

Gårdagen var en småtrevlig dag.....
 
Besökte bri-bri indianerna. I Costa Rica finns flera olika infödingsstammar som lever i reservat. Staten understödjer dem, men villkoret är att de bevarar sitt språk och sin kultur. Det finns ca 12.000 bri-bri, men i detta reservat levde endast 300. Vi hade väntat oss att det skulle vara mer "primitivt" men de få indianer vi mötte gick klädda i "vanliga" kläder och levde i "normala" trähus. Denna grupp värnade om iguaner och födde upp dessa ödlor för att sedan kunna släppa dem fria i naturen. Några få enkla burar med hönsnät där småttingarna fick leva och de lite äldre klättrade i träd och på plåttaken. Mer än 300 iguanas har kunnats placeras ut i naturen. När iguanerna är små är de klart gröna i färgen, men i takt med att de växer blir de grå-brun-beige. Här sprang även kalkoner och höns fritt.  
 
Åkte vidare till ett annat reservat för att besöka en familj. Herrn i huset är shaman, har nio barn och ett stort antal barnbarn. Har man många barn står man högt i kurs hos Zebu (Gud). Några av barnen var dövstumma och vi såg något barnbarn som hade missbildad arm. Misstänker det beror på inavel inom stammarna; Tråkigt! Shamanen hade en plantering med medicinalväxter och vi fick lära oss en del om de olika plantorna. Några gav rött färgämne som damerna använde som läppstift, andra frukter minskade klåda vid myggbett, en del var bra för hjärtat osv. Prövade på att skjuta pil med båge som användes vid jakt. Fick se hur man "pressade" fram fibrer från det gröna av ett visst träd för att sedan nyttja fibrerna till att göra rep. Repen kunde man även använda för att göra hängmattor. Ett träds frukter använder man för tillverkning av husgeråd såsom koppar och tallrikar. Shamanen ville även värna om grodor, och i ett "tält" fanns flera kväkande djur, men det vimlade även av pyttesmå myror som var grodornas föda. Vi kom snabbt ut ur tältet och ville bara kasta av oss skorna för alla myllrande kryp! 
Sedan skulle vi få smaka på "riktig" choklad.....men vi fick hjälpa till att fixa till det hela. Kakaobönorna fermenteras först i fem dagar, och när de placeras i säckar kommer flugor dit och hjälper till med jäsningsprocessen. Därefter får bönorna torka i 22 dagar ute i solen. Sedan kan man använda dem. Bönorna rostades i aluminiumpanna under omröring över öppen eld. Efter ca 10 minuter hördes det som att popcorn poppades och då var bönorna färdigrostade. En ljuvlig arom spred sig. Därefter fick vi med sten försöka krossa bönorna så skalet skildes av. Tråget med bönor "rystes" så att skalet föll bort. Sedan maldes kakaobönorna i typ köttkvarn, och då kom en kletig massa ut. Den 100 % chokladmassan ströks på en skalad banan och sedan fick vi äta denna. Banan med choklad är typisk frukost. Bananen gav sötma åt den sträva kakaomassan. Resten av kakaomassan blandades i kokande vattne,  och vi drack denna varma dryck. Fick även smaka varm choklad med mjölkpulver i. Shamanens hustru såg nästan yngre ut än sina döttrar och guiden berättade att det beror på den nyttiga kosten med choklad samt att hon smörjer in sig med kakaosmöret. Shamanen använder även medicinalväxter och choklad vid olika ritualer.
 
 Åkte vidare och en promenad väntade oss. Fick fatta var sin vandringsstav och gå ner till ett vattenfall. Det var fint, men vägen var väldigt lerig och hal, och vi fick inte lov att gå fram till den lilla badplatsen vid fallet pga olycksrisken.
 
Lite fri tid i stan Puerto Viejo, men vi valde att promenera tillbaka till hotellet. Gick en bit längs vägen och en sträcka längs stranden. Framme vid hotellet blev det bad i de höga vågorna. Får vara försiktig och inte gå för långt ut, för man känner att strömmen är stark.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela